Mass Phunnel

Phunnel működése

Először pár szó a dohányokról, vízipipa ásványokról, hogy megértsük a  vízipipa kerámia működését.

A vízipipa dohányok és dohánypótló kövek működése:

A vízipipadohányok és vízipipakövek glicerint és cukrot vagy mézmelaszt, aromákat tartalmazó hordóanyagok. Az ízesített dohányok gyakorlatilag teljesen elveszítették eredeti dohányfunkciójukat, sem a nikotinjukra, sem a füstjükre, sem az égéstermékeikre nincsen szükségünk, az egyetlen dolguk, hogy beszívják és kiadják a gőzölgő folyadékot. Ezért is pótolhatóak vízipipa kővel.

Vízipipa dohány a felhasználása, „elszívása” közben nem feltétlenül ég el, csak “kiizzadja” a benne levő glicerint, mely a hő hatására illatos, ízletes gőzzé alakul, és ez adja a kellemes „füstillúziót”. Ebben a folyamatban persze a folyadék egy része ahogy a dohányból / vízipipa kőből távozik, simán lefolyik a kerámia alján keresztül a füstcsőbe, majd a vízbe, és így elvész a számunkra oly értékes anyag akár fele, kétharmada is. Ennek jele, hogy a kerámia alatt kifolyik az ismert ragacsos lé, illetve a víz hamar elszíneződik az üvegben. Kár érte, főleg a mostani árakat ismerve….

mass phunnel voros dolve Mass phunnel Vörös phunnel kerámia fekve

A phunnel (sziget) kerámia abban különbözik a többi hagyományos vízipipa-kerámiától, hogy a „füst” nem a kerámia alján keresztül jut a füstcsőbe, hanem a tetején levő kráterszerű tölcséren át éri el a füstcsövet. A kerámia alján levő körvályúban összegyűlik a „füst” alapját adó folyadék, és egyetlen – a számunkra legkívánatosabb – módon hagyhatja el azt: gőzként.

Ezért van az, hogy a phunnel kerámiák azonos dohányból vagy vízipipa kőből lényegesen több zamatos gőzhöz juthatunk, mint hagyományos társaikból.Highslide for Wordpress Plugin